Kontanthjælp ikke for høj

Af Finn Sørensen & Christian Juhl, medlemmer af Folketinget for Enhedslisten.

Man kan ikke få 23.000 kr i kontanthjælp, har vi måtte forklare flere i julen.  Jo, var svaret, det har vi set i TV. Nej, var vores svar. Kontanthjælp er kr. 10.500 kr. for en enlig, og kr. 13.952 kr. for forsørgere .

Men det er muligt at få anden offentlig hjælp. Alle forsørgere, får uanset indtægt, børnefamilieydelse (børnecheck). En enlig forsørger får børnetilskud. Hertil kommer børnebidrag fra faderen/moderen, der ikke er forsørger.Desuden er der mulighed for at få økonomisk friplads i daginstitutionen til børnene.Endelig er der mulighed for at få boligstøtte. De 2 sidste muligheder er afhængig af indtægt og huslejens størrelse.

Ingen af de ekstra ydelser forudsætter, at man er kontanthjælp. Afhængig af hvor mange børn man har, kan det godt løbe op til 23.000 kr. Men kontanthjælpen udgør altså kr. 13.952 kr. for en enlig forsørger.mMennesker med formue, friværdi i huset eller f.eks. en bil af en vis værdi kan ikke modtage kontanthjælp.

Efter et år med en hysterisk debat om Carinas økonomi og om Roberts lyst til at arbejde er det befriende, at de fleste danskere har holdt hovedet koldt. I en undersøgelse foretaget for Danmarks Radio viser det sig, at 50 % af danskerne mener, at kontanthjælpen er passende, mens kun 10 % mener, at den er for høj. Ja, 25 % af danskerne mener endda, at kontanthjælpen er for lav. Vi er helt enige med danskerne i, at kontanthjælpen ikke er for høj.

Der er god grund til at se på nogle af de laveste ydelser, f.eks. ungeydelsen, der betyder, at unge mellem 18 og 25 år kun får halv kontanthjælp. Koster rugbrødet kun det halve, hvis man er under 25 ? Desuden reguleres kontanthjælpen ikke fuldt ud med pris- og lønstigningerne. Det betyder at værdien år for år udhules. Det bør ændres.

Nogle af de laveste ydelser har vi fået afskaffet i et samarbejde med regeringen om finansloven i 2012. Her aftalte vi også, at kontanthjælpsmodtagere skal have ret til at holde ferie, ligesom alle andre danskere. I den sidste aftale om finanslov for 2013 aftalte vi desuden økonomisk hjælp til tandpleje for modtagere af kontanthjælp, og bedre hjælp til lejere, der er truet af udsættelse.

Trods et par ophidsede debatter om Carina og Robert endte 2012 med at nogle af myterne om kontanthjælpsmodtagere er manet til jorden:
  • Der er ikke mange penge at gøre med, når man skal leve af kontanthjælp.
  • Det kan for langt de fleste betale sig at tage et arbejde
  • Langt den overvejende del af mennesker på kontanthjælp vil gerne have et arbejde.

Regeringen lægger op til en reform af kontanthjælpen der skal “øge arbejdsudbuddet” – i en situation hvor der er mere end 200.000 der forgæves leder efter et job! Det virker ikke som om danskerne er enige i den melodi. I Enhedslisten er vi klar til forhandlinger, der kan sikre reelle arbejdspladser, relevant uddannelse og bedre vilkår for kontanthjælpsmodtagere.

Læserbrev i Nordvestnyt 5. januar 2013