Akut- eller Kaputpakke ?

Af Kim Mariegaard, kontaktperson for Enhedslisten Odsherred

Medierne kunne onsdag i denne uge berette, at kun 4 ud 10 akutjobs reelt bliver besat af langstidsledige, som er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet – af de som har akut brug for hjælp til igen at komme ind på arbejdsmarkedet.

Man kan selvfølgelig som socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theil vælge at se det fra den positive side – at der trods alt er så mange udfaldstruede som får del i akutjobbene.

Men så positivt kan vi i Enhedslisten slet ikke se på udviklingen af situationen med alle dem, der står til at falde ud af dagpengesystemet fra januar 2013. Det er simpelthen bare ikke godt nok !

Det er mindre end to måneder siden, at den socialdemokratisk ledede regering begejstret præsenterede Akutjobpakke 2, som den ultimative løsning på problemet med, at tusinder fra januar mister retten til arbejdsløshedsdagpenge. Alt skulle nok blive løst, når nu offentlige og private arbejdsgivere havde givet hinanden håndslag på at ville oprette 12.500 akutjobs, som de udfaldstruede havde førsteret til at søge.

Selvom pakken var et lillebitte skridt i den rigtige retning, har den hurtigt vist sig at være utilstrækkelig. For det første går det uendelig langsomt med at nå målet på de 12.500 akutjobs (5.000 private og 7.500 offentlge) . Og nu viser det sig altså, at kun 40 % af akutjobbene går til de, som har akut hjælp behov.

Et simpelt regnestykke viser, at hvis den tendens holder ved, skal der for at redde 12.500 langtidsledige fra at falde ud af dagpengesystemet i 2013 altså i alt oprettes 31.250 akutjobs. Så kære arbejdsgivere (både offentlige og private), se nu at komme i gang. I har et stort arbejde foran jer for bare at opfylde det, I tog på jer i Akutjobpakke 2.

Og selv da vil det nok desværre ikke være tilstrækkeligt. De seneste prognoser lyder på, at over 20.000 risikerer at falde ud af dagpengesystemet i løbet af 2013 – 6.000 af dem allerede i januar.

Hvis ikke noget sker nu, ender det vist mere som Kaputpakker end akut hjælp til de langtidsledige. Der må mere permanente løsninger til – blandt andet længere dagpengeperiode og lettere mulighed for optjening af retten til dagpenge.

Læserbrev bragt i Nordvestnyt, 20. december 2012.