Medlemsmøde 27.9. 2023

Referat af medlemsmøde 27. September kl. 19.00

Deltagere: Amalie, Peter B, Vagn, Anette, Erling, Tønnes, Signe, Kim,  Alf (fra kl. 20.)
Afbud: Mads, Slynge, Joan, Jeppe, Peter H

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent og referent
  2. Præsentationsrunde
  3. Budgetforlig: er vi med eller ej ? Hvis ikke – hvad gør vi så ? (v. Amalie)
  4. Aktuel politisk diskussion: Hvilken linje for partiets politik vil den nye politiske ordfører i Folketinget forsøge at lægge for partiets arbejde? Se vedhæftede artikel. (v. Peter B)
  5. Klimapolitik: Diskusion og debat    (v. Tønnes)
  6. Evt.

Ad 0)

Forslag fra Vagn om at bytte om på punkterne 4 og 5 i den oprindelige dagsorden. Vedtaget.

Ad 1)

Amalie valgt som dirigent, Kim som referent

Ad 2)

Taget til efterretning

ad 3)

Amalie orienterede om forløbet med budgetforhandlingerne og det budgetforlig, som blev resultatet af forhandlingerne. Byrådets øvrige partier har tilsluttet sig forliget, mens EL på mødet her skal beslutte, om vi også tilslutter os. Herefter gik vi over til debatten om forliget.

Peter : Vi skal gøre opmærksom på, hvad vi ikke er så begejstrede for, selv om vi stemmer ja

Kim: positivt budget, som man ikke kan gå imod. Vi har fået sat fingeraftryk. Men havde gerne set flere sociale nedskæringer rullet tilbage

Vagn spørger til kommunens likviditet. Hvad forsvinder, hvis vi siger nej. Amalie: Intet. Ros til Amalies tale ved borgermøde. Synes vi skal stemme imod.

Erling: tak for god fremlægning. Stemmer for.

Tønnes: stemmer for. Selvom han har svært ved at gennemskue budgettet og gerne havde set mere til folkeskolerne.

Peter: selvstyrende grupper? Smider man ikke bare underbudgetteringer over på dem? Hvad forstås ved forbedring af kollektiv trafik, hvor der bevilges 0,5 million.

Anette: har det ligesom Tønnes. At det er svært at forstå budgetterne. Men stemmer for budgettet. Glad for de ting vi har fået igennem.

Kim: håber da at selvstyrende grupper er det venstrefløjen (SF og EL) også har kæmpet for i mange år. Nemlig at personalet i hjemmeplejen har bedre muligheder for sammen at lægge deres vagtplaner m.m..

Vagn: det kan kun blive bedre med ældreplejen. Forarget over at der bevilges penge til kirkens korshærs væresteder? Så hellere at det var et kommunalt tilbud.

Signe: vildt stor udvikling indenfor socialpsykiatriske område. Med samling i Vig. Mens de decentrale muligheder er overladt til private som Kirkens Korshær.

Konklusionen på debatten blev, at mødets store flertal støttede EL’s deltagelse i budgetforliget.

Ad 4)

Peter indleder. I store træk lægger Pelle D op til,at vi skal tiltrække utilfredse og skuffede socialdemokrater. Er det positivt, at en politisk ordfører skal præge partiets retning. Skal vi være et bredt parti  – eller et mere snævert parti med en bestemt retning. Skal fokus være på folketingsarbejdet. Eller skal det være mere på bevægelserne.

Erling: Enig med Pelle. Hvis ikke vi fanger stemmerne, så ender de jo på højrefløjen.

Alf: har forståelse for  Erlings tanker. Men savner også en mere markant retning. Gavner det med mange stemmer, hvis man ikke kan skelne os fra S og SF.

Amalie: Pelle er meget parlamentarisk. Men savner lidt en diskussion af hvad socialisme er. Men ellers må vi se, hvordan det går.

Tønnes: ikke noget imod Pelle. Men han lægger for meget vægt på socialpolitikken og glemmer klimapolitikken.

Peter: meget bevidst at Pelle fravælger klimaet i forhold til social.

Kim: mere vigtigt at diskutere om vi fortsat skal være et basisdemokratisk parti eller et  topstyret parti.

Amalie: så er der vi lægge kræfterne for at få en afklaring. Af ordførerens rolle og få-gruppens rolle.

Peter: svært for udvalgene at få deres bud frem til få-gruppen. De spørger ikke udvalgene om deres bud? Vi har et folketingsparti og et medlemsparti.

Vagn: vil gerne have debatmødet med Pelle rykket frem. Amalie: nu bliver det nok endnu sværere at få Pelle til at besøge os.

Erling: man kunne jo også lave en læsekreds om nordisk socialisme.

Amalie runder diskussionen af: Vi behøver ikke blive enige. Godt at vi har plads til alle vores synspunkter.

Ad 5)

Tønnes indleder: vil gerne diskutere sine “skøre” ideer med andre. (Se det vedhæftede oplæg fra Tønnes)

Erling er glad for at Tønnes sætter fokus på lighed.

Amalie: synes det er spændende. Vil hellere arbejde med begrebet bæredygtighed frem for klima. Retfærdighed, frihed og lighed. Kunne også lave læsekreds om emnet. Ulighedsskabende med klimaskat på forbrugsvarer.

Alf: vi skal være bedre til at se, hvad co2-forbruget er for os enkelte.

Peter: mange pointer. Men har et andet udgangspunkt. Nemlig i vores opfattelse af kapitalismen. Produktionsmåden er skyld i klimakrisen. Vi skal arbejde på demokratisk styring af produktionen.

Erling: vi skal passe på at det ikke bliver den enkelte persons ansvar. Men vi skal kollektivt omlægge til grønne løsninger.

Amalie: helt enig i at vi skal væk fra det personlige ansvar. Derfor vi skal arbejde med bæredygtighed.

Tønnes: fik lyst til at der skulle ske noget. Den rige person har et kæmpeansvar, da de bruger mere end mange andre. F.eks afrikanere gør.

Erling: 60 år siden vi fik bogen “Grænser for vækst”. Men så kom Lomborg med flere. Læg mærke til at ingen snakker om Lomborg mere.

Vagn: vender tilbage til budgetforliget. Synes kommunen skal være forbillede for økologisk dyrkning og plantebaseret kost.

Kim: godt med diskussion. Tak til Tønnes for at sætte emnet på dagsordenen.

Peter: elektriske toge er på vej frem. Vigtig at kæmpe for cykelstier (i 2014  blev der grint af vores ønsker om flere cykelstier,

Signe: har været godt med diskussionen. Håber vi kan nørde noget mere i det. Kunne være godt at komme mere ned i stoffet.

Diskussionen fortsættes på senere møder i afdelingen.

Ad 6)

Kim: 2 punkter fra Jeppe. Enhedslisten og Venstre afholder landbrugspolitisk debat i Vig Forsamlingshus 25. Oktober (mere herom senere) og en opfordring til at deltage i Regnbuedag i Nykøbing lørdag d. 30. September ( https://odsherred.enhedslisten.dk/enhedslisten-bakker-op-om-regnbuedag/ ).

Vagn spørger til nyhedsbrev og diskussions forum. Hvorfor går kun borgerlige med dansk/ukrainske emblemer.

Amalie svarer om de to første:  Nyhedsbrevet  er i gang og alle andre fortalte, at de havde modtaget det; debatforaet er vi ikke kommet videre med endnu.

Peter gør opmærksom på at der er flere fredsmøder i området. Gør især opmærksom på møde i Lejre. Når vi skal tænke lokale arrangementer, skulle vi måske også overveje at holde et møde om nedrustning og fred. Se bilag om mødet i Lejre 11. oktober.

Diskussionen om vores eventuelle deltagelse i budgetforliget har højeste prioritet – og må tage den tid, der er nødvendig. Hvis vi kommer i tidnød, kan det blive nødvendigt

Bilag: Oplæg Fra Tønnes, Lille Note Til Berigtigelse Af Nogle Udsagn På Gårsdagens Medlemsmøde, Fredsmøde Pdf Til Avis