Alle partier – undtagen Enhedslisten – har indgået budgetforlig

16. september havde byrådet 1. behandling af budgettet for 2015-18. Enhedslisten var på forhånd udelukket fra budgetforhandlingerne, da vi i juni stemte imod store besparelser på det specialiserede socialområde. Herunder er ordførertalen, Enhedslistens byrådsmedlem – Kim Mariegaard – holdt under budgetbehandlingen.

“Lad dem lege i livstræets krone, Lad dem føle, at livet er stort” sang vi til det sidste byrådsmøde. Det er et godt fælles mål for alle partier i Odsherred, at sørge for alle kommunens borgere kan komme så højt op som muligt i livstræet – ikke for at sidde alene og skubbe de andre ned. Men for at være sammen om vores allesammens rigdom. Der er mange gode tendenser i det budgetforslag, som foreligger her. Men også et par store knaster.

Men allerførst er det beklageligt, at de forhandlinger, der har ledt frem til budgetforliget, er foregået i så lukket et forum. Det medfører at borgerne ikke kan følge med i processen. At borgerne ikke ved, hvad de enkelte partier har budt ind med. Og hvad der nu foregår i byrådssalen forekommer som rene formaliteter. Måske skulle vi arbejde lidt mere med borgerinddragelse i budgetprocessen.Naturligvis er det også demokratisk betænkeligt at et parti, der er repræsenteret i Byrådet har været holdt helt udenfor disse forhandlinger, idet borgmesteren klargjorde for Enhedslistens medlem af byrådet at vedkommende ikke var velkommen til budgetforhandlingerne.

Tilbage til budgetforslaget. For Enhedslisten er de væsentligste knaster, at budgettet hviler på, at der i juni blev besluttet, at spare 10 millioner på det specialiserede socialområde. En besparelse Enhedslisten stemte imod. Oveni det bygger budgettet på, at der i efteråret skal spares 6 millioner kroner på sundhedsudgifterne. Selvsagt er Enhedslisten også imod denne besparelse.
Enhedslisten mener ikke disse besparelser (som vil ramme de svageste borgere) i det hele taget er nødvendige. Det underbygges af, at budgettet faktisk forudsiger et driftsoverskud på små 78 millioner. Der er altså råd til velfærd. Der er ingen grund til besparelserne på social og sundhedsområdet.

Indenfor det særlige område, kunne det da godt tænkes at der på sigt kan opnås nogle besparelser ved hjemtagning af borgere, men i første omgang må hjemtagningen føre til en række omkostninger der er knyttet til den efterfølgende inklusion og udvidelse af institu-tionskapaciteten. Derimod er det da rigtigt at lukningen af væresteder mv. umiddelbart fører til besparelser, hvis der ikke iværksættes foranstaltninger der afhjælper det tab af muligheder og livskvalitet, som brugerne lider.
Hvis der ikke afsættes ressourcer til at løse disse opgaver, fremstår besparelserne på de 10 mio. kr. som rene nedskæringer, som vi i Enhedslisten finder asociale.

Indenfor sundhedsområdet kan vi slet ikke finde nogen argumenter for en besparelse på 6 millioner. Vi ved alle sammen at befolkningen i Odsherred bliver ældre. Vi er de sidste år blevet tudet ørerne fulde med at befolkningens stigende gennemsnitsalder medfører større udgifter i sundhedssektoren, men her vil forligspartnerne altså spare. Igen bliver der altså tale om en forringelse af kommunens service overfor borgerne. Er det ikke bare ren budgettænkning?

Vi finder det ejendommeligt at de såkaldte 360 graders eftersyn på forhånd bliver iværksat med et bundet besparelsesmål. Hvis et 360 graders eftersyn skulle have relevans, kan man ikke på forhånd fastlægge, hvor meget der skal spares. Udgangspunktet må da være at finde frem til den bedst mulige service overfor borgerne.

På nogle punkter er vi i Enhedslisten paradoksalt nok enige med Dansk Industri. For nylig udsendte de en rapport om erhvervsklimaet i blandt andet Odsherred. I Enhedslisten bed vi mærke i, at der hvor Odsherred dumpede i undersøgelsen var på velfærdsydelser, skoler, børnehaver, kollektiv trafik osv. De områder betyder nemlig også noget for om vi kan trække virksomheder til kommunen. Og det er samtidig områder, hvor Odsherred skærer ned og sparer. Man kan altså også spare sig fattig.

Lad os vende den udvikling ved at bygge i stedet for at skære ned. Der er nu råd til det.

Måske er tiden for besparelser i Odsherred forbi. Måske skal vi nu arbejde for at udvikle kommunen ved at investere. Og overveje om vi behøver så store driftsoverskud. Faktisk får Odsherred denne gang mindre fra puljen til støtte for vanskeligt stillede kommuner. Netop fordi vi har et højt driftsoverskud og høj kassebeholdning. Samtidig med at vi stadig har alle de typiske udkantsproblemer at slås med.