Kommuneplan og Klimakrise

Af Amalie Petersen, spidskandidat for Enhedslisten

Nu kunne man jo tro, at kommuneplanforslaget 2021 for Odsherred ville forholde sig til den klimakrise som, hvis der ikke handles nu, kan ødelægge menneskehedens eksistens på denne klode. Man kunne måske også have forventet, at den seriøst ville behandle, hvordan Odsherred Kommune kunne opnå sin del af den reduktion på 70 % af CO2 udledningen, som klimaloven foreskriver, at Danmark skal nå inden 2030. Man kunne måske også have forventet, at kommuneplanen forholdt sig proaktivt til biodiversitetskrise eller forureningen af vore kystnære områder Isefjorden, Nekseløbugten og Sejerøbugten.

Men nej sådan forholder det sig slet ikke. Alt skal vækste, som det vist hedder på nudansk. Vi skal tiltrække flere feriegæster. Og naturen: ”Byrådet har valgt at prioritere indsatser, der øger oplevelsesudbuddet, ved at øge tilgængeligheden og at iscenesætte landskabet og naturen til glæde for både borgere og besøgende. Odsherreds natur iscenesættes, så Odsherreds mange landskabs- og naturperler bliver forbundet og sat på det mentale landkort.” Altså naturen skal bruges til at tiltrække flere turister. Og hvor skal de så være?

Blandt andet ved, at de store arealer, der er knyttet til lejrskolerne skal bebygges med feriehuse. Så må vi se, hvad der bliver tilbage af natur og biodiversitet. Men hvad er det ellers konkret, man vil? Man vil gerne have at der i et begrænset omfang gives tilladelse til sommerhuse på over 200m2 . Det bliver ikke forklaret, hvorfor den slags spekulationsbyggeri skulle være til gavn for andre end ejerne, der kan udleje sådanne huse til en masse mennesker. Så kan naboerne hygge sig med at høre med på festlighederne og se på nedslidningen af naturen.

Hvad med byerne? De skal fyldes ud, det betyder at, hvad der måtte være af ubebyggede grønne områder i byerne skal planlægges med boligbyggeri. Det er selvfølgelig fint, at byerne ikke flyder ud og beslaglægger plads i landskabet. Men er der overhovedet behov for den udfyldning? I de sidste par år er der vedtaget et meget stort antal lokalplaner til boligbyggeri. Så spørgsmålet er, om der ikke allerede er beslaglagt rigeligt med arealer til boliger, især når man tager i betragtning, at ifølge befolkningsprognosen for Odsherred forventes befolkningstallet kun at vokse med godt 1000 personer de næste 10 år – og der pt. er 600 boliger til salg i kommunen.

Mere af det samme er ikke altid bedre og slet ikke til gavn for klima, miljø, bæredygtighed og borgernes tid til livet,

Amalie Petersen

Spidskandidat, Enhedslisten Odsherred