Får vi årtiers største arbejdskonflikt snart ?

Vi står på tærsklen til den største konflikt på det danske arbejdsmarked i over 20 år. Efter påske risikerer vi, at op mod en halv million offentligt ansatte enten strejker (omkring 10 procent) eller bliver lockoutet af arbejdsgiverne (kommunerne).

Når kommunen lockouter størstedelen af sine medarbejdere spares der på lønbudgetterne. De penge skal ikke bare ende i den store kasse. De skal efter vores mening blive i de områder, hvor de er sparet.

Derfor stiller Enhedslisten og SF på marts måneds byrådsmøde følgende forslag:

“I tilfælde af, at en strejke eller lockout af en eller flere faggrupper bliver en realitet i forbindelse med OK18, foreslår Enhedslisten Odsherred og SF Odsherred følgende vedrørende de besparelser, dette måtte give kommunen.

1. Genopretningen af de opgaver, der er blevet forsømt, bevilges som overarbejde til de medarbejdere, der løser opgaven og presses ikke ind som en meropgave i den almindelige arbejdstid. Det aftales i Centermedudvalgene, hvilke opgaver det drejer sig om efter høring i de lokale medudvalg/personalemøder med MED-status. Hovedmedudvalget godkender den endelige opgørelse.

2. Det eventuelle restprovenu bruges til en pulje til efter- og videreuddannelse for de medarbejdere, hvis ikke-forbrugte lønmidler har bidraget til puljen. Fordelingen på sektorer af denne pulje besluttes af Hovedmedudvalget efter høring i Centermedudvalgene, og udmøntningen af puljerne indenfor de enkelte sektorer besluttes af de relevante Centermedudvalg efter høring i de lokale medudvalg/personalemøder med MED-status. Denne pulje må ikke betyde nedskæringer i allerede bevilgede midler til området.”

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti i Odsherred er stærkt foruroliget over forhandlingssammenbruddet i overenskomstforhandlingerne mellem KL og de offentlige ansatte i kommunerne.

Vi har stor respekt for aftalesystemet og Den Danske Model, og opfordrer parterne til nye og grundige forhandlinger. Alle kræfter bør bruges for at finde det kompromis, som begge parter kan stå inde for.

Hvis konflikten ikke løses via forligsinstitutionen, opfordres Byrådet til at sikre, at de økonomiske besparelser fra de der er ramt af strejke eller lockout, ikke ender tilfældige steder. I 2013 blev lærerne lockoutet, og de penge kommunerne sparede ved dette, og som lærerne selv betalte, blev i langt de fleste tilfælde, bare anset som en del af det almene kommunale budget.

Det må ikke ske igen. De medarbejdere, der lægger krop, ansigt, pengepung og selvrespekt til den faglige kamp skal vide, at vi respekterer dem, og at vi, når nu vi ikke kan aflønne dem i tilfælde af konflikt, som minimum lader de penge, der spares, tilfalde det pågældende område, som pengene spares på.

PS: Både Enhedslisten og SF stemte i KL’s bestyrelse imod den omfattende kommunale lockout.