Ø Odsherred er med i budget 2024

Forhandlingerne om kommunebudgettet for 2024 er landet på, at alle partier i Byrådet bakker op om aftalen. For Ø Odsherred har det været vigtigt at få sat aftryk på en række mærkesager, forklarer partiets byrod, Amalie Petersen.

Klima, bæredygtighed og psykiatri
– Vi er især glade for at have kæmpet for flere midler til klimaplanen, fået bæredygtighed ind i lokalplanlægning, og at vi skal se på mulighederne for akut psykiatrisk rådgivning – disse ting er vores klare fortjeneste. 

Vi agter at følge op på at der skal flere midler til klima og bæredygtighed og at akuthjælpen får nødvendige midler når tid er, understreger Amalie Petersen.

Samtidig fremhæver hun, at det er godt, at der kommer flere midler til familieafdelingen, så vi kan forsøge at komme i bund med den kæmpestore sagsbehandlingspukkel, der er på området. Vi kæmpede sammen med resten af oppositionen for, at det kunne blive en fast post i budgettet på 3 mio. Men især Venstre holdt på, at det var vigtigt at holde momentum, så ikke der blev hvilet på laurbærrene i afdelingen. Det er dog ikke sandsynligt, da hele afdelingen er så hårdt presset allerede. Vi er opmærksomme på, at disse midler ikke løser alle udfordringerne på området og i afdelingen, men det er et sted at starte.

– Demografireguleringen på folkeskolerne fjernes, så pengene ikke længere følger barnet på samme måde. Dette er nødvendigt, fordi vi har valgt at beholde de relativt små skoler i kommunen, og vi har et faldende børnetal. Demografireguleringen har gjort det rigtigt svært at opretholde et personalemæssigt forsvarligt niveau. Derfor indebærer dette en tilførsel på 1,5 mio. til folkeskolerne i 2024 og 3,1 mio. allerede i 2025.                                                                                                             

Hvad angår normeringen i daginstitutionerne, så tages pædagogstuderende ud af normeringen, hvilket betyder, at der ikke skal sættes lønkroner af til studerende som sådan fra institutionernes budgetter, og det giver langt bedre mulighed for at have studerende til gavn for både institutionerne og de studerende. Det har også en rekrutteringsmæssig vinkel, da der forhåbentligt vil kunne blive flere studerende, der også ønsker at blive i kommunen efter endt uddannelse. 

Ydermere skal der kigges på demografireguleringen i daginstitutionerne og SFO’erne i 2025!

Solenergi, grøn omstilling og trafiksikkerhed
– I forhold til energi og grøn omstilling, så skal de første skridt mod solceller på kommunens bygninger tages. Det er meget vigtigt for os, siger Amalie.

Til sidst er det også godt, at der bliver startet op på at få set på trafiksikkerhed, og lidt flere penge til lokaledemokratiske tiltag.

– Selv om vi stadig er ærgerlige over, at lokaldemokratipuljen fjernes.

Hjemmepasning af egne børn
Det, Enhedslisten er mere skeptiske over for, er især tilskuddet til hjemmepasning af egne børn, forklarer Amalie.

– Vi mener, at det primært vil være en håndsrækning til de ressourcestærke på bekostning af de mindre ressourcestærke. Det kommer eksempelvis ikke de enlige til gavn, og der er også en reel risiko for, at det vil have en negativ påvirkning på ligestilling. Samtidig er vi skeptiske over for, om de fremlagte beregninger holder, da det tager udgangspunkt i, at forældre tager deres børn ud af daginstitutionerne for at passe dem selv, men ikke at dem der også kan gøre brug af ordningen allerede, har deres børn hjemme i forvejen. Dermed åbnes for en ekstra gruppe børn og forældre, der ikke er tænkt ind i forslaget.

Enhedslisten mener ligeledes, at det er alvorligt, at der ikke blev plads til at rulle flere af de tidligere sociale nedskæringer tilbage. Og også, at det underfinansierede ældre- og omsorgsområde, der i mange år virkelig har kæmpet med at få enderne til at mødes, ikke får flere midler.

– Det er vi meget skuffede over, siger Amalie.

Selvstyrende teams
– Vi forholder os indtil videre, en smule forbeholdne over for indførelsen af de selvstyrende teams i hjemmeplejen. Det gør vi, fordi det for Enhedslisten er rigtig vigtigt, at disse teams ikke skal stå med det økonomiske rammeansvar, og ender med at skulle stå med ansvaret for områdets underbudgettering.

– De skal kun have at gøre med ansvaret for at planlægge og koordinere egen arbejdsdag, med bedre trivsel til følge – så det kommer vi til at holde øje med. 

– Og så kommer vi selvfølgelig også til at holde skarpt øje med, at pris/løn-aftalen overholdes, så der ikke bliver skåret i personale for at have givet plads til de 15 mio. i det oprindelige budget, bare for at vi politikere havde noget at lege med. Aftalen betegner, det som lønningerne og priserne forventes at stige med i 2024. Det er et skøn, der laves mellem Kommunernes Landsforening og Regeringen, og da P/L-skønnet for 2024 ligger på 122 mio., som er noget nær det dobbelt af for 2023, så vurderede administrationen, at der ud fra lokale forhold godt kunne tages 15 mio. til politikernes budgetforhandlinger. 

– For oppositionen, og Enhedslisten, var det rigtig vigtigt, at dette ikke kunne opfattes som en rammebesparelse, der ville ramme afdelingerne på personale, hvis administrationens skøn for P/L-udviklingen skulle vise sig at være forkert. Det ville nemlig kunne resultere i op til 30 stillinger skulle nedlægges. Derfor har vi fået formuleret et afsnit i budgetaftalen, der skitserer, at hvis vi skal ud og finde de 15 mio. i pris eller løn, så skal de tages af kassen eller anden lignende finansiering. Enhedslisten vil naturligvis ikke gå med til, at midlerne findes ved at spare på hverken personale eller velfærd, og derfor holder vi nøje øje med udviklingen her.

Vågent øje
Når alt dette er sagt, står Odsherreds Kommune i en overordentlig god økonomisk situation ved indgangen til 2024. Og der ligger så at sige en del midler på kistebunden. At Enhedslisten er med i budgettet, betyder derfor også, at vi vil være med til at bestemme, hvordan ekstra midler skal bruges i løbet af både 2023 og 2024. Det vil især blive relevant i forhold til anlæg, hvor vi kan se ind i at have ekstra anlægsbevillinger for alt mellem 10 og 50 mio.