Enhedslisten Odsherreds kommunalpolitiske program 2021

Vælg fællesskab – Stem Enhedslisten i Byrådet

Enhedslisten Odsherreds kommunalpolitiske program 2021

Enhedslisten arbejder for et socialistisk, demokratisk samfund, hvor samarbejde afløser konkurrence og hvor ulighed elimineres. Et samfund, hvor utryghed omkring den enkeltes hverdag og bekymringer for vores fremtid er afløst af fællesskab, solidaritet, engagement og bæredygtige levevilkår.  

I byrådet har vi kæmpet for at gøre Odsherred til en kommune, hvor mennesker og miljø sættes i højsædet. En kommune som skaber udvikling og fremskridt gennem sociale og bæredygtige løsninger. Ud fra vores erfaringer i byrådsarbejdet, står det klart, at vi må gøre oprør med markedsgørelse og new public management.  

I stedet skal kommunen arbejde med og udvikle rødgrønne socialt ansvarlige bæredygtige løsninger.  

Enhedslisten er konsekvente modstandere af privatisering og udlicitering, der erstatter demokratisk kontrol og politisk ansvarlighed med profitstyring.

Det betyder at EL Odsherred i sit kommunalpolitiske arbejde udvikler vores politik ud fra følgende principper og pejlemærker:

Bæredygtighed
– Nærdemokrati
Øget velfærd
Ligeværdighed
Værdsættelse  

 

Indhold

I Børne- og uddannelsespolitisk vision​ 

II Socialpolitik

III Demokratipolitik

IV Integration og asylpolitik

V Kulturpolitik

VI Beskæftigelsespolitik

VII Miljø- og klimapolitik

VIII Trafikpolitik

IX Skattepolitik

X Kommunen som arbejdsgiver

XI Enhedslisten i Byrådet

I Børne- og uddannelsespolitisk vision

Børn og unge er fundamentet og potentialet for samfundet. Derfor er de ressourcer og de rammer, der er tiltænkt børn og unge en vigtig investering og må ikke blive kapret af konkurrence- og væksttænkning. Det handler ikke bare om store skoler med stor faglighed, men om faglige miljøer og sociale processer baseret på børn og unges nærmiljø og virkelighed.

I Enhedslisten Odsherred mener vi derfor, at børn og unge – og de professionelle folk som arbejder med disse – er de bedst egnede til at prioritere og udvikle institutionernes uddannelsespolitiske målsætninger i dagligdagen. Derfor:

Ø Vil vi kæmpe for decentralisering af daginstitutioner, skoler, ungdomsuddannelser og fritidstilbud til børnefamilier, børn og unge. Vi er imod skolenedlæggelse uden lokale folkeafstemninger. Vi vil arbejde for friere skoleformer, så skoledagens længde, fagene, fagenes timetal, evalueringsformer og især lærernes og pædagogernes arbejdstid ikke dikteres centralt, men forhandles lokalt.
Ø Vil vi give de enkelte matrikler (både skoler, børnehaver, vuggestuer, dagpleje og fritidstilbud) udvidet selvbestemmelse til at udstikke retningslinjer for deres sociale-, kulturelle- og faglige indhold og deres eventuellesamarbejde med andre institutioner.

I Enhedslisten Odsherred mener vi at:

undervisningen skal tilpasses den enkeltes behov og forudsætninger – med afsæt i trivsel og demokratisk inddragelse blandt alle elever og medarbejdere.
klassekvotienten skal være højest 24. Overvejelser omkring støtte, to-lærer ordninger, inklusion og samarbejde mellem klasserne eller mellem klassen og kulturinstitutioner skal ikke dikteres af økonomiske hensyn.
Børn og unge med særlige behov skal have særlige vilkår. Når et barn flyttes på grund af inklusion, skal de menneskelige og økonomiske ressourcer flyttes med. Inklusion er i mange tilfælde ikke en hensigtsmæssig løsning, hverken for det pågældende barn eller for den klasse eller gruppe barnet skal inkluderes i. Inklusion må aldrig blive en spareøvelse.
Skolernes indeklima skal forbedres i samarbejde med eleverne, forældrene og personalet.

I Enhedslisten Odsherred ønsker vi at arbejde for en forbedring af de fysiske rammer i vores skole og dagtilbud, fordi bedre fysiske rammer vil medføre bedre trivsel både for personalet og børnene Ved at skabe gode fysiske rammer, vil vi i Odsherred kunne skabe en solid grobund for en stærk og god folkeskole og gode dagtilbud, som vil tiltrække både stærkt fagligt personale og flere børnefamilier.

I Enhedslisten Odsherred er vi imod systemtilpasning. Vi støtter derimod at børn, lærere, pædagoger og forældre får ejerskab over deres institutioner og bliver inspireret til at udvikle dem videre.

Vi støtter op om debat, samarbejde og nye visioner – om frihed som vilkår for børn og børneinstitutioner. Derfor:

Skal ungebyrådet være repræsentativt for alle børn og unge og have mulighed for at fungere som talerør for børn i daginstitutioner og skoler, unge under uddannelse, udsatte unge, unge udenfor systemet og fritids– og ungdomslivet.
Skal Odsherreds Kommune ikke kun være et godt sted at gå i skole – det skal også være et godt sted at videreuddanne sig (fx ved at etablere en filial af erhvervsuddannelse med grundforløb i det nordlige Odsherred), ligesom samarbejdet mellem 10-klasse, EUCog     Odsherred Gymnasium skal fortsætte og gerne udbygges.
Skal Odsherred være et sted, hvor børn og unge er i trygge rammer, hvor de kan nyde deres fritid, og lege og drømme.
II Socialpolitik

Enhedslisten Odsherred arbejder for at indrette et samfund med tryghed for alle, tryghed med hensyn til eget liv og arbejde, tryghed med hensyn til børns opvækst og fremtidog tryghed i alderdommen.

Sagsbehandling

Der vil altid være mennesker, som i kortere eller længere perioder får brug for hjælp og støtte fra det offentlige. Uanset situation og behov har den enkelte krav på at blive mødt med respekt fra engagerede medarbejdere, der kan give den rigtige hjælp. Ulykken kan ramme os alle, med behov for lægehjælp, rehabilitering og anden støtte til følge. Det er vigtigt med en helhedsorienteret og samlet indsats, med koordineret rådgivning og vejledning på tværs af afdelinger og faggrupper.

Kriminalitet

Vold og kriminalitet skyldes både vanskelige opvækstvilkår, sociale problemer og manglende selvværd. Enhedslisten går ind for forebyggelse gennem blandt andetuddannelsestilbud tilpasset den enkelte, ungdomstilbud, sportstilbud og målrettede indsatser. Daginstitutioner og skoler skal være med til at forebygge kriminalitet og fremme selvværdet. Familiecentre skal have ressourcer til at hjælpe og vejlede familier, som har sociale problemer.

Lige muligheder for alle – med eller uden handicap

Alle, der på grund af et handicap ikke er i stand til at varetage et ordinært arbejde, skal sikres offentlig forsørgelse – eventuelt i kombination med særligt tilrettelagt arbejde eller uddannelsestilbud, hvis den pågældende ønsker det. Mennesker med handicap skal have den hjælp, der skal til, og der skal ikke være måneders eller års ventetid på bolig, hjælpemidler eller lignende.

Enhedslisten vil arbejde for hurtige afklaringer i forhold til fleksjob, førtidspension og   revalidering. At hjælpen beskæres, hvis den handicappede er gift, samlevende, eller i folkepensionsalderen, er en helt uantagelig diskrimination.

Et vigtigt element i handicappolitikken er handicaphjælper-ordningen Borgerstyret Personlig Assistance. Det er helt nødvendigt, at ordningen forbedres med ordentlige arbejdsvilkår for de ansatte, og at ordningen ikke beskæres økonomisk. Derfor gik Enhedslisten imod, da flertallet ønskede at skære i netop denne ordning.

Enhedslisten arbejder for handicaptilgængelighed til alle offentlige bygninger, forretninger, transportmidler og så vidt muligt også til fritidsaktiviteter, naturoplevelser m.v.

Psykisk syge kan meget – hvis de får lov

Odsherred kommune skal investere i kommunale tilbud til udsatte mennesker. Vi skal skærpe tilsynet med de nuværende private institutioner og sørge for at der er gode kommunale tilbud, som på sigt kan overflødiggøre det private behandlingssystem og sikre at der bliver taget ordentligt vare på vore udsatte børn og unge. Vi kan ikke blive ved med at skære ned på psykiatrien, hverken voksen- eller ungdomspsykiatrien.

Tilbuddene til psykisk syge skal omfatte både distriktspsykiatri og døgnbehandling med ressourcer til psykiater- og psykologbehandling. Behandlingen må indrettes efter, at psykisk sygdom ofte svinger meget. Bostøtte og andre dele af systemet skal hele tiden tilpasses den psykisk syges behov. Kommunen skal sikre, at de bosteder der henvises til, har de rette faglige kompetencer i forhold til den enkeltes behov.

Der skal være steder, hvor man kan mødes med andre uden tvang og stress og med ansatte fra andre faggrupper end hospitalsverdenen. Vi finder det også vigtigt, at sådanne være-

steder er brugerstyrede og tæt på de borgere, som har brug for at mødes med andre i samme situation. Derfor er Enhedslisten mod den centralisering af værestederne som sammenlægningen til ét værested er udtryk for.

Udsatte børn og Unge

Alle børn og unge skal have ret til en god og tryg opvækst. Derfor er det vigtigt, at kommunen gør en særlig indsats for udsatte børn og unge, uanset om problemerne skyldes fattigdom, omsorgssvigt, handicap, kriminalitet, fysisk eller psykisk sygdom, misbrugsproblemer hos forældrene eller andet. Det skal derfor sikres at der er de nødvendige ressourcer hertil. For mange udsatte børn og unge vil det være nødvendigt med en anbringelse udenfor hjemmet i kortere eller længere tid. For andre vil det være bedre med forebyggende foranstaltninger, for eksempel i form af familiebehandling, aflastning, kontaktperson eller andet. Kommunen skal altid kunne stille de nødvendige tilbud til rådighed. Familie- og handicapcentre skal have de nødvendige faglige og økonomiske ressourcer til at hjælpe og vejlede familier med sociale problemer eller børn med handicap, og der skal være ressourcer til de nødvendige foranstaltninger. Anbringelser af børn og unge udenfor hjemmet eller iværksættelse af forebyggende foranstaltninger må ikke blive styret af mangel på penge.

Ældrepolitik

Hjemmehjælp

Der har de seneste år været voldsomme nedskæringer i plejesektoren med utryghed og forringet livskvalitet til følge. Enhedslisten arbejder for at få defineret et minimum af hjemmehjælpsydelser, som man har ret til, hvis man ikke kan klare sig selv, eksempelvis tøjvask, rengøring, opvask, indkøb, personlig hygiejne, gåture i frisk luft mm. Den ældre har krav på mindst en times sammenhængende besøg om ugen, og hjælperen bør så vidt muligt være en fast person.

Bruger og hjælper skal samarbejde om at tilrettelægge hjemmehjælpen, således at den matcher den ældres behov og hvis det er muligt, skal den ældre inddrages i arbejdets ud- førelse. Det vil sige, at kommunen i samarbejde med modtageren af hjemmehjælpen og hjemmehjælperen, fastlægger hvilken hjælp den ældre er berettiget til, men at det er de ansatte, som med deres professionelle viden og faglighed der vurderer, hvad den enkelte ældre har brug for. Medarbejderne får ansvar for eget arbejde, og alle får større tilfredshed. De ansatte får mindre stress, færre sygedage og vi får en bedre behandling af dem, der har brug for hjælp.

Forebyggelse

Behovet for forebyggelse og behandling bliver ikke mindre med årene, og derfor skal     vedligeholdelses- og genoptræningsmulighederne, hjemmesygeplejen, de forebyggende hjemmebesøg og den gratis omsorgstandpleje forbedres. Den bedste forebyggelse er mulighed for et liv i økonomisk og social tryghed, samt et sundt miljø hele livet igennem.

Der skal være midlertidige boliger som en overgang mellem hospitalsophold og egen bolig. Det samme skal være muligt ved sygdom. De, der har ønske om og mulighed for det, skal kunne blive i egen bolig og have den nødvendige hjælp, også hjælp fra ergoterapeut og fysioterapeut til ny indretning af hjemmet. På kommunalt plan arbejder vi desuden for, at ældre uden anden indtægt end folkepension og ATP skal have ret til tilskud til bl.a. briller, tandproteser, større nødvendige nyanskaffelser, sommerferie og højskoleophold.

Moderne boformer

Vi skal tage de ældres ønsker om andre boformer, – for eksempel seniorbofællesskaber alvorligt, så alle uanset økonomi får disse muligheder. Både nutidens og fremtidens ældre har brug for en bred vifte af bomuligheder. Det kan være bofællesskaber eller socialt boligbyggeri, der opmuntrer til fællesskab i den udstrækning, den enkelte har brug for det. Enhedslisten ønsker, at alle har mulighed for at leve inden for rammer, hvor deres kultur, sprog, religion og sociale behov tilgodeses.  

Flere og flere ældre lever et ensomt og isoleret liv, det er derfor vigtigt at boligerne indrettes, så de inspirerer til fælles oplevelser. Hvis støtte- og hjælpebehovet bliver så stort, at der er brug for beskyttede boliger eller plejehjem, skal institutionerne indrettes så beboerne har indflydelse på indretningen og planlægningen af dagligdagen.

Dagcentre

Alle der har ønske herom, skal have mulighed for at deltage i det sociale liv på et dagcenter. For at gøre dette muligt skal der være kørselsordninger. På dagcentret er der mulighed for træning, forskellige aktiviteter, socialt samvær og for at spise. Hvis brugerne ønsker det, kan man deltage i madlavningen. Al mad skal her, som i alle kommunens institutioner, så vidt muligt økologisk og bæredygtig.

Medindflydelse

Enhedslisten ønsker, at der opbygges et velfungerende ældredemokrati, således at brugere, beboere og ansatte får reel medindflydelse i dagligdagen, og at kommunens ældreråd behandles som en ligeværdig samarbejdspartner.

Demens

Med den stigende levealder får vi flere medborgere med demenssygdomme. Alzheimerforeningen vurderer, at op mod 75 % af alle beboere på vore plejehjem lider af demens i forskellig grad. Det stiller krav til både efteruddannelse af personale og indretning af kommunens plejeboliger. Forskning viser at fysisk træning samt den rette kost kan forsinke udviklingen af demens. Enhedslisten støtter tiltag, som både kan forebygge og lette den demensramte borgers liv ved at tilpasse vore plejecentre, så også demensramte får en god og tryg hverdag. Inddragelse i og støtte til pårørendetil den demensramte er af stor betydning for behandlingsforløbet.

Personale

Det skal være attraktivt at arbejde inden for social- og sundhedssektoren. Enhedslisten ønsker, at de ansattes arbejdsmiljø forbedres til glæde for både hjælpere og modtagere af hjælp. Medbestemmelse, supervision og løbende efteruddannelse skal være nogle af    hovedhjørnestenene i personalepolitikken. Vi støtter de ansattes krav om et generelt lønløft og rotation i forbindelse med uddannelse og efteruddannelse.

Vi anerkender, at der både på nuværende tidspunkt og i fremtiden kommer til at være hårdt brug for veluddannet fagligt personale. I hele landet er der mangel på uddannet personale til plejesektoren, og vi skal sørge for at arbejdsforholdene er så gode, at vi kan fastholde det personale der allerede er ansat i kommunen og tiltrække uddannede til nyansættelser. Dette kan vi blandt andet gøre ved at tilbyde efteruddannelse og opkvalificering som en del af ansættelsespakken for nye medarbejdere, og ved at arbejde målrettet for gode personaleforhold og stor medbestemmelse for hele personalegruppen.

III Demokratipolitik

Et af Enhedslistens vigtigste formål er at bidrage til at folk organiserer sig og deltager aktivt i det politiske liv.  

I Enhedslisten betyder demokrati ikke bare et kryds hvert fjerde år demokrati betyder deltagelse i beslutningsprocesserne på alle niveauer. Demokratiet skal udvikles og udvides, så kommunens borgere i deres hverdag oplever, at deres synspunkter, holdninger og værdier bliver hørt og inddraget i de politiske beslutningsprocesser.  

Vi ønsker større åbenhed omkring budgetlægningsprocessen i Odsherred Kommune. Eksempelvis foregår store dele af forhandlingerne om den vigtigste beslutning, nemlig om kommunens budgetter, bag lukkede døre. Der skal være meget større borgerinddragelse og demokratisk indflydelse til borgere allerede i de tidligste faser af budgetlægningsprocessen. Der er taget skridt i den rigtige retning. Men der er lang vej endnu.  

Enhedslisten vil i det nye byråd arbejde for:

Langt mere åbenhed og borgerinddragelse i budgetlægningsprocessen, så høringssvarene inddrages og indgår i forhandlingerne om det endelige budget
Mere uddybende referater af både udvalgenes og rådenes forhandlinger

Demokrati i lokalsamfundene

Demokrati er ikke kun noget der foregår i Byrådet. Enhedslisten vil i det nye byråd arbejde for at styrke og udvikle det lokale demokrati, så beboerne i de forskellige områder får bedre muligheder for at påvirke udviklingen i netop deres område til gavn for lokalområdet og Odsherred kommune.

Enhedslisten vil arbejde for at styrke det lokale demokrati ved at:

 Bylaugene tildeles høringsret i alle sager der vedrører lokalområderne
– Bylaugene tildeles suspensiv vetoret på 1 år i forbindelse med sager om lukning af kommunale institutioner i lokalområdet
–  Bylaugene tildeles et driftsbudget til afholdelse af møder mv.
Lokalrådet skal være et §17 stk. 4 udvalg med repræsentanter fra alle bylaugene. Lokalrådet tildeles økonomiske ressourcer som det fordeler til bylaugene efter ansøgning
Der ansættes en lokalrådsansvarlig i kommunens administration, der fungerer som kontaktperson og tovholder for bylaugene.  
IV Integration og asylpolitik

Enhedslisten arbejder for, at Odsherred Kommune skal være for alle, hvad enten man er etnisk dansk eller dansk med anden etnisk baggrund. Vi skal møde flygtninge og indvandrere med åbne arme, nysgerrighed og respekt. Det er svært at komme til et nyt land med andre sædvaner og falde godt til, hvis man konstant bliver kigget skævt til og set ned på; fremmedgørelse og intolerance er altødelæggende for integration. Enhedslisten arbejder for lige rettigheder for alle. De vigtigste faktorer for en vellykket integration er et arbejde, sprogfærdigheder og uddannelse. Enhedslisten vilarbejde for, at alle de flygtninge og indvandrere, der er i stand til det, kan få tilbudt et arbejde og at deres arbejdskraft værdsættes. Det fører til øget livskvalitet. Vi tror på, at alle mennesker gerne vil bidrage til samfundets ve og vel. Odsherred Kommune, og det private erhvervsliv, skal derfor gå forrest i ansættelsen af flygtninge og indvandrere.  

De flygtninge, der lider af psykiske eller fysiske mén efter krig eller andre ulykker, skal tilbydes behandling og sikres et anstændigt liv. Der skal tilbydes gode og solide uddannelsertil alle flygtninge og indvandrere, der måtte have brug for det.  

Enhedslisten arbejder for integration gennem fællesskab,naboskab og fælles mødesteder i nærheden af boligen.  

Vi ønsker at styrke de etniske mindretals sociale netværk og mødesteder blandt andet gennem kommunens sociale arbejde og rådgivning og gennem kultur- og fritidspolitikken. Disse virkemidler skal bruges til at fremme mødet og skabe sociale netværk mellem de etniske danskere og mindretallene.

V Kulturpolitik  

Odsherred har i årtier haft sin egen plads på det kulturelle Danmarkskort. Kunst og kunsthåndværk har en fremtrædende rolle i områdets liv. Vi skal fortsat sikre Odsherreds aktive kunstnersamfund ved blandt andet at støtte udstillings- og formidlingsmuligheder.

Enhedslisten vil arbejde for at styrke alles muligheder for aktiv deltagelse i kultur- og samfundsliv. Odsherred skal være en levende kommune med kulturtilbud for alle og til alle – en kommune, der giver mulighed for oplevelser, udfoldelse og fordybelse. Der skal skabes rammer for fællesskab, dialog og udfordring, så forskellige kulturer og opfattelser kan mødes og brydes.

For Enhedslisten betyder kultur ikke en masse flotte brandingprojekter men projekter, der gavner de lokale og gør kommunen mere levende. Derfor støtter Enhedslisten op om kulturprojekter, der er forankret i lokal aktivitet.

Kultur- og forsamlingshuse/beboerhuse flere steder i kommunen skal sikre de fysiske rammer for kunstnerisk udfoldelse, og være en kulturel base for lokalsamfundet. Derudover mener Enhedslisten at lokale netværksaktiviteter, som lokal radio/TV, børnekultur, festival og kulturdage, medieværksteder, musik- og lokalhistoriske foreninger mm, er af afgørende betydning for lokalområdernes kulturliv og identitet. Vi vil derfor arbejde for at støtte disse aktiviteter mest muligt.

I Enhedslisten anser vi det for en samfundsopgave at sikre et bredt kulturtilbud præget af høj kvalitet og mangfoldighed. Kommunen skal kendetegnes ved et rigt og blomstrende kulturliv. Der skal skabes rammer for fællesskab, dialog og udfordring, så den professionelle kunst, amatørerne og de folkelige aktiviteter kan trives i samspil med hinanden.

Biblioteker

Bibliotekerne skal have en fremtrædende plads i kommunen og være et mødested for alle. Den fri og lige adgang til information, fordybelse og hverdagsoplysning er en forudsætning

for, at demokratiet fungerer. Med gratisprincippet har alle kommunens borgere glæde af bibliotekstilbuddet, og Enhedslisten vil modsætte sig ethvert initiativ i retning af brugerbetaling.

Bibliotekerne skal være lokale samlingspunkter for information, kultur og oplysning og deres tilbud skal til stadighed udvikles, og alle typer medier skal inddrages. Formidling af kultur og viden skal ske på mange platforme og i samarbejde med borgere og brugere.

VI Beskæftigelsespolitik

Odsherred kommunes opgave er at yde service til borgerne – ikke at skabe overskud. Derfor er vi modstandere af, at den offentlige sektor fungerer på markedsvilkår.  

Enhedslisten arbejder for fuld beskæftigelse. Ikke fordi arbejde er målet i sig selv, men fordi arbejde er en betydningsfuld ramme for mange menneskers sociale liv og identitet: At drage omsorg for hinanden, at vedligeholde og formidle det skabte samt at bygge op og skabe nyt.

Der er i dag alt for stort fokus på, at alle skal være en del af arbejdsmarkedet, men der er tilfælde, hvor det ikke er muligt, og de borgere skal ikke ”køres” igennem årelange afklaringsforløb, der ikke får dem tættere på arbejdsmarkedet – tværtimod, i nogle tilfælde betyder det, at borgerens helbred bliver dårligere gennem forløbene.

  • Jobcentret skal arbejde aktivt for at hjælpe de ledige med at finde et arbejde, der passer til den enkelte.
  • Nyttejobbere skal sikres faglige rettigheder – blandt andet ret til en talsperson overfor ledelsen.
  • Aktiverede ledige skal beskæftiges på ordinære vilkår, til overenskomstmæssig løn og genoptjening af dagpengeretten.
  • Jobcentrets opgave er ikke at kontrollere, mistænkeliggøre og straffe/disciplinere – men at hjælpe og støtte ledige, så de igen kan komme i beskæftigelse.
  • Enhedslisten kan ikke acceptere at Borgere i Odsherred mister deres forsørgelsesgrundlag på grundlag af 225 timers reglen
  • Enhedslisten arbejder for en udvidelse af jobrotationsordninger, hvor ledige ansættes i de perioder, hvor kommunens ansatte videreuddannes eller er på orlov. De ledige, der midlertidig overtager jobbene, skal arbejde på overenskomstmæssige løn og arbejdsvilkår og optjene dagpengeret.

Kommunen skal ikke acceptere løndumping. Løndumping mv. er undergravende for vores samfund. I kampen mod løndumping mv. bør alle muligheder anvendes. Odsherred skal være med i kampen for sikring af ordnede forhold på arbejdsmarkedet. Derfor støtter Enhedslisten fagbevægelsen i at sikre overenskomster og ordnede arbejdsforhold.

Odsherred Kommune skal stille klare krav til leverandører og tjenesteudbydere om at anvende organiseret arbejdskraft og leve op til deres sociale ansvar. Det skal sikres ved at kommunen indgår sociale kontrakter med kædeansvar, så den enkelte virksomhed, ikke kan vinde udbud på at give et billigt tilbud, hvorefter de overlader store dele af opgaven til en underleverandør der anvender uorganiseret arbejdskraft og ikke følger de sociale klausuler.  

Kommunen skal omhyggeligt kontrollere, at klausulerne i de sociale kontrakter overholdes.

Odsherred bør udfolde den højeste grad af kreativitet og nytænkning i forhold til at skabe fuld beskæftigelse på en social forsvarlig måde.

Udviklingen af kommunens beskæftigelsespolitik skal ske i et samspil med relevante organisationer, herunder fagforeninger, a-kasser, uddannelsesinstitutioner mv.

Vores beskæftigelsespolitik skal være et værn mod arbejdsløshed, men den skal samtidig være en kilde til udvikling af vores samfund i bredeste forstand. Når ‘det private’ ikke ser sig i stand til, hverken at sikre beskæftigelse eller udvikling, bør kommunen i samarbejde med andre sociale aktører, gå forrest for at sikre beskæftigelse og udvikling. Det være sig gennem støtte, lån, oprettelse af fonde mv., til støtte af socialøkonomiske virksomheder, kooperativer mv.

Borgere som ikke længere kan udføre et fuldtidsarbejde – men som fortsat ønsker hel eller delvis tilknytning til arbejdsmarkedet – tilbydes et eller flere ressourceforløb hvor vedkommendes fremtidige beskæftigelsesmuligheder afklares.  

Vi skal sikre borgere på kanten af arbejdsmarkedet en ordentlig og anstændig sagsbehandling, så de ikke ender med afklaringstilbud eller ressourceforløb der foregår over flere år, uden at det får dem tættere på arbejdsmarkedet.  

Borgere som har brug for afklaring i forhold til fastholdelse eller inklusion på arbejdsmarkedet, skal have den nødvendige støtte hertil. Enhedslisten vil arbejde for at sikre, at alle der har et sådant behov, får netop det tilbud der er bedst for den enkelte, og ikke for kommunens pengekasse.

Alle borgere skal have mulighed for at leve et værdigt liv – også hvis arbejdsevnen er formindsket eller ikke-eksisterende.

For borgere, hvor arbejdsevnen er væsentligt nedsat, er det vigtigt at deres arbejdsevne afklares så hurtigt som muligt. Så det hurtigt kan afklares, om der er grundlag for tildeling af førtidspension eller visitation til fleksjob, hvis borgeren trods sin nedsatte arbejdsevne fortsat ønsker tilknytning til arbejdsmarkedet. Netop ved en hurtig afklaring er muligheden for fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet langt større, end hvis de har været udenfor arbejdsmarkedet i flere år på grund af utallige afklaringsforløb. I alle sager og afgørelser er det vigtigt at borgernes retssikkerhed overholdes. 

Borgere, hvor det ikke har været muligt at afklare realistiske fremtidsmuligheder i forhold til arbejdsmarkedet over en periode på 5 år, skal have mulighed for at vælge mellem visitation til fleksjob eller tilkendelse af førtidspension. Disse borgere skal ikke fortsat leve i uvished omkring deres forsørgelsesgrundlag, ved fortsat at modtage kontanthjælp eller stå helt uden forsørgelse.

Odsherred Kommune skal udnytte lovgivningens muligheder for førtidspension bedst muligt til fordel for borgerne.  

Odsherred skal via KL arbejde for, at statens refusion til kommunerne for førtidspension sættes op til 80%, og at førtidspension kan tildeles alle; også personer under 40 år. 

VII Miljø- og Klimapolitik

Inden for miljø- og klimaområdet er der en lang række områder hvor Odsherred Kommune har selvbestemmelse og dermed mulighed for at gøre en forskel. Enhedslisten Odsherred vil arbejde for en ambitiøs og aktivistisk politik på miljø- og klimaområdet. Vi mener at Odsherred Kommune bør gå foran i sin planlægning som myndighed,som arbejdsgiver og som indkøber af varer og tjenesteydelser altid indtænke hensynet til miljøet og klimaet. Desuden vil vi arbejde for at det bliver så let som muligt for den enkelte borger at træffe det miljø-, klima- og bæredygtighedsmæssige bedste valg.

Enhedslisten Odsherred går til valg på følgende hovedpunkter inden for miljø og klima:

  • Ingen brug af sprøjtemidler på offentlige arealeR
  • Alle kommunens investeringer og indkøb skal være klima og miljøneutrale, grønne,      bæredygtige og økologiske 
  • Fortsat omstilling til forsyning med vedvarende energi
  • Klimatilpasning
  • Fremme af bæredygtigt og klimaneutralt byggeri
  • Flere økonomiske og faglige ressourcer til miljø– og klimaområdet
  • Bevarelse af den vilde flora og fauna, blandt andet igennem flere områder med urørt natur
  • Indkøb af lokalt producerede bæredygtigt fremstillede forbrugsvarer og fødevarer
  • Odsherred Kommune skal støtte etablering af små klimavenlige og bæredygtige landbrug, der kan levere økologiske og bæredygtige produkter til det lokale marked, og forbedre miljø og biodiversiteten.

Mere tydelig miljøprofil i Odsherred Kommunes indkøbspolitik

Odsherred Kommunes indkøbspolitik er fra 2010. Vi vil arbejde for at den revideres og gives en helt tydelig prioritet af miljø og klima. Det kan gøres for eksempel ved at benytte miljøklausuler i udbud. Miljøklausuler betyder at Odsherred Kommune stiller krav til de virksomheder der skal løse opgaver for Kommunen om, at de bærer sig forsvarligt adoverfor miljøet. Eksempelvis i valg af genanvendelige produkter og ressourcebesparende teknologier.

Som en stor arbejdsplads skal Odsherred Kommune gøre en forskel når der indkøbes madvarer, rengøringsartikler til kantiner, institutioner, hjemmepleje og meget andet. Vi vil arbejde for at der indføres krav om økologi, miljø- og klimarigtige og lokale varer i alle kommunens institutioner og indkøb.

Fortsat omstilling til forsyning med vedvarende energi

Enhedslisten Odsherred har været med til at vedtage Strategisk Energiplan for Odsherred Kommune. Vi vil især arbejde for at Byrådet holdes fast på de initiativer der er beskrevet, som blandt andet handler om Kommunens eget energiforbrug. For eksempel skal den nuværende bilpark udskiftes med elbiler, ligesom der i sammenhæng med forrige punkt stilles krav om indkøb af lavenergiprodukter ved indkøb af elektronik og lignende.  

Stop unødvendig lysforurening og spar på energien. Vi vil i det nye byråd foreslå at perioden hvor gadelamperne er tændt indskrænkes. Således at gadelyset på hverdage slukkes kl. 24 og tidligst tændes kl. 06. At de områder hvor der er fuldt gadelys hele natten mellem fredag og lørdag,samt lørdag og søndag, indskrænkes til nærmere afgrænsede dele af Nykøbing og Asnæs. Samt at gadelyset holdes helt slukket i de lyse sommermåneder.

Enhedslisten støtter at der opføres et antal vindmøller på Lammefjorden med mulighed for medejerskab for kommunens foreninger og borgere. Vi arbejder for en generel udvidelse af den vedvarende energi i kommunen og vil støtte bæredygtige og klimaneutrale energiløsninger

Klimatilpasning

På trods af den statslige regulering af Forsyningssektoren, som betyder at Odsherred Forsyning ikke kan gennemføre kloakeringen i den takt der var lagt op til i den gældende spildevandsplan, vil vi arbejde for en fortsat ambitiøs planlægning på spildevandsområdet. De eksisterende og kommende forandringer i klimaet med øget nedbør, højere havvandsstand og højere grundvandsstand gør kloakeringen af sommerhusområderne endnu mere vigtig. Der hvor det er muligt bør regnvandet ses som en ressource. Vi vil arbejde for flere projekter hvor regnvandet anvendes rekreativt og til fordel for naturen og ikke bidrager til udledning af næringsstoffer i havområderne.

I de sommerhusområder hvor der risiko for udvaskning af spildevand bør alle sommerhuse forsynes med spildevandstanke indtil de pågældende områder kloakeres.

Flere ressourcer til miljøområdet

Vi vil styrke miljøtilsynet, så virksomhederne får den nødvendige vejledning i ikke at forurene. Der hvor en forurening er sket skal de ansvarlige betale regningen. Kommuneplanlægningen skal udelukke etablering af flere store svinebrug og til gengæld fremme økologi og bæredygtighed, for eksempel i forbindelse med forpagtning af kommunale jorder. Kommunen skal i den forbindelse vælge at støtte de små fremtidssikrede landbrug, som har et primært fokus på økologi, bæredygtighed og miljø. Ikke alene, ville det give mindre sprøjtegift i vandmiljøet og større biodiversitet, det ville også give anledning til at Odsherred blev en mere social og miljømæssig ansvarlig kommune, der arbejder for fremtidssikring af klima, miljø og landbrug i Odsherred.

Vi ønsker også at fremme folkeoplysningen omkring, hvad den enkelte borger selv kan gøre for at foretage klima- og miljømæssige gode valg. Det skal være tydeligt for borgerne, hvad det rette valg er og det skal være nemmere at vælge grønt, økologisk og bæredygtigt end andre ikke grønne alternativer. Ved også at støtte bæredygtige og grønne lokale virksomheder, landbrug og så videre, fremmer vi også det lokale udbud af grønne alternativer og synligheden af disse til gavn for borgernes valgmuligheder.

Beskyt og bevar den vilde flora og fauna i Odsherred – mere økologi i Odsherred

Overalt i verden lider den vilde flora og fauna alvorligt som følge af den menneskelige aktivitet. Enhedslisten Odsherred vil arbejde for at bevare og skaffe plads til den vilde flora og fauna. Det gælder kommunens egne arealer samt grøftekanter og gravhøje mv. som kommunen er ansvarlig for at vedligeholde. Disse områder skal vedligeholdes på en sådan måde at den vilde flora og fauna får de bedst tænkelige udfoldelsesbetingelser.  (Gravhøjene kan ved en hensynsfuld vedligeholdelse fungere som refugium for faunaen og som genbanker for den lokale flora, fordi de aldrig har været opdyrket).

Vi vil kæmpe for at mere af kommunens areal udlægges til vild og urørt natur. Men vi vil også kæmpe for opkøb at områder for at udvide naturområderne til glæde for mennesker, dyr og miljø.

  • Kommunen skal gennem kampagner påvirke borgerne til at undlade at anvende pesticider i deres haver, især er neonicotinoider blevet et voldsomt problem, da de truer med at udrydde de bestøvende insekter, også både de vilde og de tamme bier.
  • Kommunen skal gennem oplysnings og konsulentarbejde støtte at flere landmænd omlægger til økologisk drift.
  • Kommunen skal understøtte omlægningen til økologi gennem indkøb af lokalt producerede økologiske fødevarer til brug i kommunens kantiner og køkkener.
  • Enhedslisten støtter kommunens ønsker om større arealer med skov i Odsherred. Vi ønsker at skovarealerne skal henligge som urørt skov til gavn for biodiversitet og klima.

VIII Trafikpolitik

Enhedslistens trafikpolitik har som mål at binde kommunen sammen til en helhed for alle borgere – også dem uden egen bil (ældre, børn og unge).

Et sammenhængende kollektivt trafiknet vil gøre Odsherred attraktivt at bosætte sig i. Der skal arbejdes for et fintmasket net af kollektiv trafik – samtidig med at overgangene mellem forskellige transportmidler gøres lettere.  

Kollektiv trafik

Den kollektive trafik skal være ejet og drevet af det offentlige, og den skal indrettes med høj tilgængelighed, så alle – også ældre og handicappede har reel mulighed for at bruge den. Der skal være flere afgange og kombinationsmuligheder, hvilket også vil øge bosætningsmulighederne i vore landsbyer.  

Busdriften i de tyndt befolkede dele af kommunerne bliver stadig udhulet. Vi vil arbejde for at styrke den kollektive trafik frem for den private biltrafik, og den kollektive trafik skal være billigere – måske endda gratis.  

Kommunens byer skal forbindes i et netværk på en måde som både kan konkurrere med – og supplere privatbilismen.

God kollektiv trafik er en forudsætning for fortsat og øget bosætning i landsbyerne og landdistrikterne. Derfor kan Enhedslisten ikke medvirke til nedskæringer i den kollektive trafik.  

Miljøhensyn og minimalt energiforbrug  

Enhedslistens trafikpolitik har som gennemgående motiv at minimere miljøbelastningen og at gøre det bekvemt for mennesker at transportere sig derhen, hvor de ønsker.

Derfor vil vi med en stærk udbygning af den kollektive transport skabe bedre sammenhæng i kommunen, samtidig med at det gavner miljøet.  

Vi vil også arbejde for en udbygning og billiggørelse af flextrafiksystemet, som sikrer mod unødvendig kørsel på ydertidspunkter.

Vi vil mindske forureningen ved at arbejde for at både toge, busser og biler bliver eldrevne.

Vi vil arbejde for at vejnettet ikke udbygges yderligere, men at det eksisterende vejnet forbedres,sikkerheden for fodgængere og cykellister bliver så god som muligt.

Cykelruter og gangstier

Infrastrukturen i Odsherred skal udbygges med størst mulige miljøhensyn og med adskillelse af tung og blød trafik. For at tilgodese og maksimere cyklismen vil vi arbejde for, at nettet af cykelstier udbygges og sikkerhedsmæssigt forbedres til gavn for fastboende og turister.  

Der skal sikres et sammenhængende system af cykel og gangstier fra alle dele af kommunen til de centrale byer.  

Enhedslisten støtter brugen af 2-1 veje som supplement til de dyrere egentlige cykelstier.

2-1 veje er også velegnede til trafiksikring i mindre landsbyer.

Sammenhængende trafik

Der skal sikres sammenhæng og glidende overgang mellem forskellige trafikformer. Derfor vil Enhedslisten arbejde for:

  • Parkeringspladser til samkørsel i tilknytning til vore stationer eller krydsende buslinjer for eksempel i Herrestrup.  
  • Bedre cykelparkering/cykelopbevaring på stationer og ved busterminaler
  • Ladestandere til opladning af elbiler på de vigtigste stationer i kommunen
IX Skattepolitik

De kommunale velfærdsydelser er ikke gratis. Kommunen skal have økonomiske midler for at klare sine opgaver. Hvordan kommunen skaffer sine midler er også forbundet med en kamp om omfordelingspolitikken i samfundet. Grundlæggende mener Enhedslisten, at de rigeste skal betale mest til at drive velfærdssamfundet. Folk med høje indkomster skal betale mest i skat. Det arbejder vi for både i Folketinget og i Odsherred Byråd. Vi ønsker en progressiv kommunal indkomstskat – ligesom med statsskatten – så de mindste indkomster beskattes mindst og de største mest. I dag skaffer kommunen stort set alle sine indtægter gennem kommunal indkomstskat, ejendomsskat (grundskyld) og bloktilskud fra staten samt takster på daginstitutioner og offentlig transport mm. Enhedslisten ønsker samtidigt at der opkræves dækningsafgift på erhvervsejendomme – det vil sige den afgift ejere af ejendomme og butikker skal betale for kommunens vedligeholdelse af adgangsvejene til deres butikker. Vi ønsker denne dækningsafgift hævet til det maksimalt tilladte niveau.

I Enhedslisten er vi bevidste om, at en forhøjelse af den kommunale skatteprocent vil ramme de fattigste forholdsvis mest – derfor vil vi altid kæmpe for et retfærdigt beskatningssystem, så de, som har de største indkomster, betaler mest til den fælles pulje.

X Kommunen som arbejdsgiver

Kommunen har de seneste år helt i tråd med tankerne i new public management teorien krævet stadig større effektivitet af sine ansatte. Resultatet ses klart ved at SOSU-assistenter, lærere, socialrådgivere, jobkonsulenter, kontoransatte, pædagoger m.fl. har mistet indflydelse på egne arbejdsvilkår og skal løse flere opgaver og betjene flere borgere på kortere tid. Kommunen er samtidig storforbruger af personale i løntilskud. Mange institutioner bruger aktiverede i løntilskud til at “fylde huller” i de nedskårne normeringer.  

Kommunen har ligesom staten, deltaget i individualiseringen af løndannelsen og voldsom vækst i registreringsarbejdet vedrørende den enkeltes arbejde.  

Enhedslisten arbejder for, at kommunen skal optræde som en ansvarlig og human arbejdsgiver, der forbedrer de ansattes arbejdsmiljø og brugernes velfærd. Der skal flere mennesker til at udføre arbejdet, – og de skal udføre deres arbejdet under bedre arbejdsvilkår. Det kan ikke gøres uden at der tilføres flere skattekroner til området.  

Enhedslisten ønsker, at de ansattes faglige stolthed genoprettes. Det skal gøres legitimt og værdsat, at de ansatte påpeger evt. fejl og dårlige arbejdsforhold, der kan resultere i at den standard der leveres, ikke lever op til det, man kan forvente som borger i Odsherred.  

Enhedslisten mener, at kommunen skal fungere som borgernes demokratiske fællesskab, der løser fælles sociale, kulturelle, miljømæssige og trafikale opgaver. Kommunen skal ikke fungere som en privat virksomhed, der alene sigter efter bundlinjen. Enhedslisten er imod den ansvarsforflygtigelse, der sker, når forskellige aktiviteter udskilles i selvstændige aktieselskaber, med egne uafhængige bestyrelser. Vi er også imod udlicitering af opgaver, hvor private firmaer kan generere et overskud betalt af skatteyderne.

Når kommunale ydelser og aktiviteter i disse år udskilles i særlige selskaber, er der tale om en afdemokratisering, da det betyder at magten flyttes fra den folkevalgte kommunalbestyrelse til kommunale ledere indenfor de forskellige områder. Efter Enhedslistens opfattelse skal en sådan decentralisering kun ske, hvis der samtidig etableres demokratisk sammensatte ledelser, hvor brugere og ansatte indgår.

Enhedslisten mener, at hjemtagning af udliciterede opgaver er et middel til at skaffe bedre kommunale arbejdspladser, og sikre mere indflydelse til borgerne og de ansatte. Vedligeholdelse og rengøring af kommunale bygninger, offentlige arealer og grønne områder, bør udføres af kommunalt ansatte og ikke udliciteres.

XI Enhedslisten i byrådet

Enhedslisten er et ansvarligt parti. Vi kæmper for at alle borgere behandles ordentligt, og at der er ressourcer nok til at løfte velfærdsopgaverne – sådan forstår vi ansvarlighed. Derfor vil Enhedslisten stemme for enhver forbedring og imod enhver forringelse. Derfor vil Enhedslisten i byrådet ikke tage ansvar for eventuelle nedskæringsbudgetter. Vi vil støtte ansvarlige forslag der indeholder forbedringer for almindelige mennesker. Vores ansvar er at synliggøre nedskæringernes konsekvenser. Samtidig vil vi stille krav om, at ansvaret placeres der hvor det hører hjemme.  

Enhedslisten vil derudover kæmpe for en bæredygtig, grøn og klimaretfærdig kommune, hvor alle borgere og virksomheder er en del af løsningen og hvor der er plads til økologi, biodiversitet og fremtidssikrende klima- og miljøtiltag.

Enhedslistens byrådsarbejde vil gå på to ben – det, der sker indenfor i byrådssalen, skal støtte det, der sker uden for byrådssalen. Enhedslisten har det som et af sine fremmeste formål at bidrage til at folk selv handler, organiserer sig og deltager aktivt i det lokalpolitiske liv. Der skal arbejdes for en yderligere demokratisering af kommunen og mere borgerinddragelse i beslutningsprocesserne – også når der demonstreres og protesteres!  

For Enhedslisten betyder demokrati ikke bare et kryds hvert fjerde år. Det er vores mål, at demokratiet skal udvikles og udvides, så kommunens borgere i deres hverdag oplever, at deres synspunkter, holdninger og værdier bliver hørt og medinddraget i de politiske beslutningsprocesser. Det betyder også, at den enkelte borger, hvor det er muligt, skal have størst mulig indflydelse på sit eget liv.  

Vælg fællesskab – Stem Enhedslisten i Byrådet