Byrådsberetning til GF18

Jeg vil for min del prøve at få overblik over, hvad vi generelt har fået ud af 4 år i byrådet.

Tak til Clark for de pæne ord om min knoklen i byrådet de sidste 4 år. Og det har bestemt været en hård omgang. Nok også mere end jeg havde troet, da jeg blev valgt i efteråret 2013.

I det tidligere byråd havde jeg plads i Social- og Forebyggelsesudvalget, Miljø- og Klimaudvalgetog Lokaldemokratiudvalget. I Miljø- og Klimaudvalget var jegnæstformand. Dermed blev jeg også automatisk næstformand i både Havneråd og Grønt Råd. Ved konstitueringen var  jeg også blevet medlem af Handicaprådet og udpeget som Odsherreds medlem af trafikselskabet Movias repræsentantskab.

Derudover var jeg stedfortræder for det ene af Enhedslistens to medlemmer af Kommunernes Kontaktråd (KKR) – en del af KL. Og desværre meldte det medlem, jeg var suppleant for, sig ud af Enhedslisten midt i perioden. I den sidste del af perioden var jeg altså også en af Enhedslistens to medlemmer af KKR-Sjælland

Det har været en ordentlig mundfuld at gabe over. Og jeg må da også indrømme, at jeg indimellem har været nødt til at prioritere hårdt mellem møder – og mellem møder og den arbejdsplads, som også skulle tilgodeses. Selvom byrådsarbejdet i princippet er borgerligt ombud og dermed står over arbejdspladsens krav på dig.

Derfor var mit råd til Clark da også, at han ikke skulle påtage sig ligeså meget, som jeg fik rodet mig ud i. Og det ser heldigvis heller ikke ud til at blive tilfældet.

Når det er sagt, så har jeg da også nydt arbejdet i byrådet. Jeg har fået en masse viden om de forskellige områder. Viden som forhåbentlig er formidlet videre til resten af afdelingen. Og fortsat vil komme afdelingen til gavn. Nok endnu mere nu, hvor det kan kombineres med den indsigt Clark også vil få.

Jeg har nok især følt mig knyttet til arbejdet på socialområdet og lokaldemokratiområdet. Det har været virkelig spændende og givtigt at være med i.

Da jeg efter mit sidste byrådsmøde i december skrev en lille facebookopdatering om min afsked med byrådet var en af kommentarerne (fra en af vores handicappede borgere):

Tak fordi,at du har forsøgt, at sætte de borger i centrum.  Som ikke er født med en guldske i munden.

Den varmede sgu. Og viste mig, at mine 4 års knoklen ikke havde været helt forgæves. Og at der er blevet lagt mærke til det, når jeg har gjort opmærksom på følgerne af de forskellige såkaldte reformer på det sociale område og den måde de administreres på.

Der er altid meget fokus på, hvad man har fået stemt igennem. Hvilke fingeraftryk, man har fået med i store forlig osv. Det kan jeg ikke pege på (jo, jeg fikkort før jeg sluttede vedtaget, at borgere for fremtiden skal kunne få forslag behandlet i byrådet). Men ellers er jeg blevet stemt ned gang på gang.

Derimod er jeg overbevist om, at jeg henad vejen har været med til at flytte holdninger (for eksempel på det sociale område). Og det er noget som sker løbende – gennem snak og samvær med de andre byrådsmedlemmer. Og gennem vores løbende arbejde i udvalgene.

Dermed er vi også fremme ved vores rolle i byrådet. Hvor vi både før og efter valget i november er både en del af flertalsgruppen. Men også  i nogle spørgsmål er i opposition til den og resten af byrådet. Derfor har vi for eksempel taget forbehold for den økonomiske politik.

Så vi ikke pludselig rodes ud i en skolenedlæggelse eller andre nedskæringer, der af flertallet beskrives som nødvendige for at bevare velfærden – og gjort til en betingelse for indflydelse.

Vi vil altså nok også i de næste år med jævne mellemrum blive sat uden for døren. Men som jeg har forsøgt at sige kan arbejdet alligevel godt på lang sigt bære frugt.