Social løndumping,NEJ TAK – Kompensationsprincippet, JA TAK

Af Merete Hornecker, medlem af Enhedslisten i Odsherred

Regeringen og Enhedslisten har i forbindelse med Finanslovsaftalen indgået forlig om at modarbejde Social løndumpning.
Det er vi glade for. Social løndumpning skal bekæmpes. Ingen skal arbejde uden at være omfattet af den relevante overenskomst – herunder løn og øvrige arbejdsvilkår.
Det undrer os derfor, at regeringen med den ene hånd i Finansloven gør det klart, at de vil bekæmpe social løndumpning. Med den anden hånd tilkendegiver de, at det er helt i orden, når det er personer med nedsat arbejdsevne/handicap, der rammes.

Aftalen, der er indgået i forbindelse med fleksjob– og førtidspensionsreformen, betyder, at personer med nedsat arbejdsevne/handicap, efter 1. januar alene skal lønnes for de effektive timer, de arbejder. De skal ikke længere – som det har været tilfældet i mange år – modtage kompensation for deres nedsatte arbejdsevne/handicap og være lønnet efter overenkomstens mindsteløn.

I dag bliver arbejdsgiverne kompenseret for at ansætte en person i fleksjob ved at han/hun får refusion for de timer den fleksjobansatte ikke kan arbejde. Lønnen aftales mellem arbejdsgiver, den faglige organisation og den fleksjobansatte. Efter 1. janaur 2013, bortfalder refusionen til arbejdsgiveren, og fleksjobberen skal lønnes for de effektive timer. Lønnen aftales mellem jobcentret og arbejdsgiveren. Den faglige organisations inddragelse og sikring af mindstelønnen, er helt skrevet ud af lovgrundlaget i den nye reform. Det betyder reelt, at regeringen giver grønt lys for løndumpning for personer med nedsat arbejdsevne. Jo større handicap – jo mindre løn.

Danmark har valgt at fravige kompensentationsprincippet i.f.t. handicappede på arbejdsmarkedet. Noget som en del politikere ellers gør et stort nummer ud af at nævne ved festlige lejligheder fx med ordene “der skal være plads til alle – også dem med en meget lille arbejdsevne”, Det lyder flot, men er ikke det, de selv efterlever med den nye reform.

Det reformudspil, der er fremlagt, forventees vedtaget i Folketinget den 13. december, og skal igangsættes i alle kommuner den 1. januar 2013.

Det er et kæmpe projekt, som skal starte 14 dage efter det er vedtaget. Hvordan sikrer vi at medarbejderne i jobcentrene bliver klædt på til den opgave på under 2 uger? Hvordan sikrer vi, at de er bedst muligt rustet til at tage imod de borgere, som den 2. januar vil være omfattet af den nye reform om fleksjob og førtidspension?