Pinlig uddannelsesindsats i jobcentrene på Sjælland‏

Af Christian Juhl, MF, Arbejdsmarkedspolitisk ordfører for Enhedslisten.

Arbejdsgiverne forlanger uddannet arbejdskraft. De ufaglærte job forsvinder ud af landet i høj tempo. Alligevel får kun de færreste arbejdsløse ledige lov til at gå på kurser eller andre former for uddannelse.

Faktisk giver jobcentrene kun i ét ud af ni tilfælde arbejdsløse lov til uddannelse. I stedet for uddannelse, sendes de arbejdsløse i virksomhedspraktik, i job med løntilskud eller vejledningskurser. Det viser dugfrisk undersøgelse, som Dansk Metal har lavet over jobcentrenes aktiviteter i 2011.

Kun i gennemsnit 11 % af alle tilbud til ledige om aktivering var uddannelse, f.eks. AMU-kurser, HF-kurser eller hele uddannelser. Helt galt står det til med tilbuddene fra de sjællandske jobcentre – især: Roskilde (4,2 %), Ringsted (3,8 %), Køge (ca. 8 %), Stevns (3,6 %), Halsnæs (3,5 %), Slagelse (3,4 %), Næstved (3,0%).

De ligger alle i bunden blandt de dårligste af landets 91 jobcentre. (Jobcentret i Mariager topper med 32 %). Det er overraskende og pinligt for de sjællandske jobcentre. Vi skal have meget mere gang i uddannelsen af ledige.

Uddannelse er vejen frem for ledige – og for virksomhederne. Det var derfor at Enhedslisten sammen med regeringen i finansloven for 2012 fjernede prisloftet over kurser, som faglærte og ufaglærte kan tage under ledighed.

Der er alt for stor forskel på de bedste og de dårligste jobcentre i landet, når det drejer sig om uddannelse til arbejdsløse. Det skal gøres bedre.

Det nuværende refusionssystem inspirerer Jobcentrene til kassetænkning ved at investere i virksomhedspraktik og løntilskudsjob frem for uddannelse. Det skal vi have ændret, så flere arbejdsløse kommer i uddannelse.

Undersøgelsen fra Dansk Metal