Ja, man skal gøre sin pligt, men …

Debatindlæg i Nordvestnyt 3. Maj af Peter Bomholt Andersen, medlem af EL-Odsherreds bestyrelse.

Borgmester Thomas Adelskov skriver i et svar på mit debatindlæg, at jeg undrer mig over, at kommunen sanktionerer kontanthjælpsmodtagere ved at fratage kontanthjælpsydelsen. Jeg beklager, at jeg har givet anledning til den misforståelse, for det er faktisk ikke det, der undrer mig.

Nej, det, der undrer mig, er, at godt 40 procent af kontanthjælpsmodtagerne i en socialdemokratisk styret kommune som Odsherred ifølge Agenda bliver sanktioneret. Jeg har simpelthen svært ved at forstå, at kommunen åbenbart har en så dårlig relation og kommunikation med sine kontanthjælpsmodtagere, at de tilsyneladende hellere risikerer at miste deres ydelse end at møde op til aktivering, samtaler og lignende. Forekommer det ikke yderst mærkværdigt?

Jeg tror, det er vanskeligt at finde nogen, der ikke mener, at man bør gøre sin pligt, som Thomas Adelskov formulerer det. Der er sikkert heller ikke mange, der mener, at ledige ikke skal deltage i aktivering og jobsamtaler. Men det er jo ikke det samme, som at det er en god idé at sanktionere ved at fratage kontanthjælpsmodtagere deres i forvejen begrænsede økonomiske ressourcer.

Når kommunen finder det hensigtsmæssigt at sanktionere knapt halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne, tyder det så ikke på, at der er noget rivende galt i kommunens jobservice, der jo skulle hjælpe kontanthjælpsmodtagerne med at komme ind på arbejdsmarkedet eller i det mindste få et værdigt liv? Eller er det en øvelse, der har til formål at holde potentielle kontanthjælpsmodtagere fra at flytte til f.eks. Odsherred?

Der er jo trods alt kun tre (Venstre-kommuner) ud af 98 kommuner i Danmark. der sanktionerer lige så mange af deres medborgere, som man gør i Odsherred Kommune.