En intern CO2-afgift vil fremme miljøbevidstheden

Af Amalie Petersen, byrådsmedlem for EL og medlem af økonomiudvalget.

I Enhedslisten har vi stillet forslag om en intern Co2-afgift.

Klimakrisen står for døren. Hvis ikke i morgen, eller i næste uge, så er det helt sikkert at den viser sig snart. I den forbindelse er det også helt sikkert at der vil komme tiltag fra centralt hold, som skal til for at sikre, at Danmark og Odsherred kommer bedst muligt igennem krisen.

Derfor ønsker vi at indføre en intern fiktiv CO2-afgift på 850 kr. pr. ton CO2 for alle indkøb og investeringer.

På denne måde får vi mulighed for at afprøve forskellige klimaløsninger og kvaje os, hvis det er det der skal til, inden vi står overfor reelle bæredygtighedskrav fra staten eller EU. Vi undgår således at stå i en bindende situation og skulle finde de helt rigtige klimatiltag, og skal ikke bruge tid og penge på de løsninger, der ikke virker, for dem har vi afprøvet og forkastet mens tid var.

Yderligere giver det mulighed for at kortlægge kommunens egne forbrugsmønstre og Co2-syndere, men også vores samarbejdspartneres. Det vil unægteligt skabe en øget bevidsthed om klimadagsordenen, forbrugsmønstre og det vil være en mulighed for at gøre klima til en integreret del af arbejdet i kommunens organisation.

Det er vores håb at det vedtages at arbejde videre med, hvordan vi bedst kan implementere en co2-afgift i kommunen for, at vi kan gå forrest i kampen mod klimakrisen, men også fordi det vil være den mest forsvarlige og rationelle måde, allerede nu at forsøge at finde ud af, hvordan vores co2-aftryk i kommunen ser ud og for at forberede os på fremtiden.

Derudover er det et værdifuldt signal at sende overfor andre kommuner og overfor borgerne i kommunen: I står ikke alene med klimaforandringerne, vi tager dem seriøst, og vi gør alt, hvad vi kan for at løfte vores del af læsset.

Vi håber også på, at vi kan hjælpe med at skabe fokus på, at der er ting vi i kommunen kan gøre for at være foran i forhold til klimaforandringer, og måske kan det være med til at inspirere borgere, virksomheder og andre kommuner til også at gøre mere. Vi skal løfte klimaforandringerne i flok, og en intern co2-afgift vil være det første skridt i retning af en solidarisk og fælles tilgang til, hvad naturen og fremtiden byder os.

Allerede nu er der en del kommunerne, der har vedtaget at arbejde med en intern co2-afgift, her kan blandt andre nævnes Middelfart, Aarhus og Furesø.

Amalie Petersen

Byrådsmedlem i Odsherred for Enhedslisten