Alt for stor animalsk produktion

Af Amalie Petersen, byrådsmedlem i Odsherred for Enhedslisten

Yke KloppenburgOosterwoud fra landbrugforeningen Gefion, skriver i et debatindlæg i Nordvestnyt torsdag d. 6. januar »Vi i landbruget kan og vil gerne bidrage med fremtidens klimaløsninger. I forvejen har vi en fødevareproduktion, der er blandt verdens førende – også når det kommer til at producere klimavenligt, så hvorfor ikke bruge vores førerposition?«. Kloppenborg skriver også »Men hvis vi skal skabe klimavenlige løsninger, så skal vi alle sammen bidrage og tåle noget mere« og »at vi bliver nødt til at tåle at husdyrproduktionen udvides«.

Men nej. Vi skal ikke producere flere svin eller mere kvæg i Danmark, tvært imod. Vi skal indskrænke vores alt for store animalske produktion. Forbrugerne i vores del af verden nedskærer allerede deres indtag af animalske produkter. I Europa produceres i forvejen flere fødevarer, end der forbruges.

Ifølge Yke Kloppenburg producerer dansk landbrug meget klimavenligt. Men landbruget står altså for ca. 30 pct. af Danmarks udledning af klimagasser. Når Yke Kloppenburgbeskriver dansk landbrug som klimavenligt, glemmer han en hel del, der ikke tælles med i klimaregnskabet. Vi importerer sojabønner der svarer til ca. 30 pct. af det danske landbrugsareal.

Importen kommer for en stor del fra områder der tidligere var dækket af skov, som er brændt af for at dyrke soja til de rige landes svin og kvæg. Og hvad med den store mængde metan og andre drivhusgasser, der udledes når markerne overhældes med gylle? Gylle der også er med til at ødelægge både flora og fauna i de indre danske farvande.

Heldigvis tyder meget på at man verden over er ved at erkende at, hvis vi skal have en fremtid på denne klode, skal landbrugsproduktionen være bæredygtig i global forstand og ikke bruge 80 pct. af landbrugsarealet til produktion af dyrefoder, som vi lige nu gør i Danmark.

Bragt i Nordvestnyt torsdag. 14. januar 2022