Svovlprædikanterne i Folketinget

Kommentar af Peter Bomholt, bestyrelsesmedlem i Enhedslisten-Odsherred 

Jeg har slukket for åbningsdebatten i Folketinget. Den forestilling der her udspiller sig om tre kvinder og deres børn der er hentet hjem fra fangelejrene i Syrien, er uværdig for en lovgivende forsamling. Ingen nævnt ingen glemt, men det fyger med forbandelser fra diverse politikere over disse kvinder og over at de overhovedet er blevet hentet hjem til Danmark. Nogle af svovlprædikanterne mener at de skulle dømmes for deres gerninger ved et tribunal i Mellemøsten, men det er rent blålys som aldrig bliver realiseret, fordi parterne i spillet om Mellemøstens fremtid slet ikke er interesserede i sådan et tribunal – og det ved samme politikere godt.

Man kan godt blive lidt deprimeret over at høre på politikere i en retsstat, der dømmer folk for gerninger der slet ikke er oplyst. Jeg er ikke medlem af noget trossamfund, men ord som fortrydelse, barmhjertighed, tilgivelse og udstået straf er mig bekendt en del af den kristne kulturbaggrund vi bryster os meget af her til lands. Men blandt folketingets svovlprædikanter er de ord no go. Det er fordi de tre kvinder og deres børn kun er redskaber til en uskøn positioneringskamp om hvilke partier der kan være mest handlekraftige og brutale i værdipolitiske spørgsmål – altså en kamp om at score de antimuslimske og racistiske stemmer.

Islamist Stat har givetvis begået rædselsfulde forbrydelser i deres kamp for at etablere et Kalifat. Men ret beset er der måske ikke så voldsom stor forskel på disse forbrydelser og de enorme lidelser vi sammen med andre lande har påført befolkningerne Irak og Afghanistan, i hvert fald ikke når vi taler om antallet af dræbte. Men mediemæssigt er der stor forskel på om man kaster nogle bomber i 11 kilometers højde der dræber en masse mennesker i en landsby vi aldrig hører om sammenlignet med at være vidne til at nogle krigere halshugger uskyldige mennesker og lægger det ud på sociale medier. Vores amerikanske venner og allierede har en strategi om aldrig at tælle de dræbte modstandere. En anden del af strategien går ud på at holde pressen i så kort snor så de er sikre på at det er deres version af virkeligheden der videregives i medierne.

Peter Bomholt Andersen
Strædet 6
Rørvig