Nulvækst er lig nedskæringer i velfærden

Det er ikke så længe siden, at regeringen præsenterede sin store genopretningspakke. Pakken med de store nedskæringer, som især rammer børnefamilier og dagpengemodtagere. En pakke som altså forringer velfærdssamfundet en hel del  -  og som lige nu er ved at blive hastet igennem folketinget med det sædvanlige smalle borgerlige flertal bag sig,
 
Forrige weekend præsenterede regeringen og KL så en ny aftale om den kommunale økonomi for det kommende år.  Aftalen blev præsenteret under den forjættende overskrift om en nulvækstaftale. For ovenpå de voldsomme nedskæringer i genopretningspakken lyder det da ikke så slemt, at kommunerne det næste år skal holde økonomien på det samme niveau som i år.
 
Men lad jer ikke narre - nulvækst er lig nedskæringer !!
Kommunernes udgifter vil nemlig stige uanset hvad. Så for at holde udgifter på samme niveau som sidste år er kommnunerne nødt til at spare. Nulvækst i  kommunernes økonomi betyder simpelthen, at der bliver færre timer til de ældre, færre pædagoger i børnehaven og en dårligere folkeskole.
Senest i midten af oktober skal kommunernes budget være vedtaget. Også i Odsherred er de første beregninger på budgettet ,og de første sparekataloger med forslag til nedskæringer på bl.a. børn, skoler osv. er allerede ved at blive underlagt de første udvalgsbehandlinger.
Så selvom vi også skal tage os tid til at holde den sommerferie, vi alle trænger til for at lade op til det næste år, er det altså også nu, vi skal være opmærksomme og på vagt.
For netop de lokalpolitiske meldinger, som dukker op i løbet af sommeren kan give et fingerpeg, om hvor det peger hen – hvilke grupper eller lokalsamfund, som bliver ramt denne gang.
Og allerede når nedskæringerne luftes skal de bekæmpes. Ellers bliver det nemt for sent – og budgettet er pludselig vedtaget.

Kim Mariegaard
Kontaktperson for Enhedslisten Odsherred
Emneord: