Busplanlægning: Glæde afløst af skuffelse

Læserbrev bragt i Venstrebladet, 14. december 2009.

Som far til et barn, som dagligt benytter flere busruter for at komme i skole i Rørvig - og også selv hyppig bruger af busser og tog til at komme rundt i Odsherred - var glæden stor over bl.a., at rute 66 langs Isefjordskysten blev bevaret (nu i form af rute 566).
Glæden blev dog afløst af skuffelse og frustration, da det endelig var muligt at få fat i et eksemplar af de nye køreplaner for de omlagte busser.

Bussernes afgangstider er tilsyneladende drysset tilfældigt ud uden hensyn til, om der er sammenhæng mellem forskellige busser - og til om passagererne kan nå frem til deres mål på tider, der hænger sammen med f.eks. skolernes mødetider.

Et eksempel er, at den bus fra Nykøbing til Rørvig, som passer med Rørvig Friskoles mødetider, ifølge køreplanen afgår 10 min. før bus 566 fra Egebjerg kommer ind på stationen i Nykøbing. De af friskolens elever, som kommer fra Egebjerg-området (og det drejer sig faktisk om en del), er altså henvist til enten at tage en time tidligere afsted om morgenen eller komme en time for sent i skole.

Dette misforhold er der dog midlertidigt rettet op på med en aftale om, at Rørvig-bussen trods køreplanens ordlyd afventer, at bussen fra Egebjerg kommer ind - og skolen rykker sin mødetid efter bussens nye ankomstid.

Men lige så slemt står det til, når skoledagen er slut. Her er der heller ikke sikret en sammenhæng mellem de to busser. Så elever, som skal videre fra stationen i Nykøbing, må vente 50 minutter på stationen, før de kan komme videre.

Rørvig Friskoles elever er langt fra de eneste, der bliver ramt af den mangelfulde planlægning af busserne i Odsherred.

Der er bestemt ikke tale om en enlig svale. Også fra skolerne i Vig og Højby meldes der om store problemer med at få de nye bustider til at hænge sammen med undervisningstiderne. Både i Vig, Højby og Rørvig ankommer busserne først efter undervisningens start om morgenen - og afgår før undervisningens afslutning om eftermiddagen, når børnene skal hjem fra skole.

Det mest forbavsende er, at skoleledelserne på ingen af de pågældende skoler er blevet orienteret om de nye tider, før de blev offentliggjort. Skolerne er først blevet klar over konsekvenserne af ændringerne, da de blev gjort opmærksom på det af forældre til de børn, der bliver ramt af dem.

Når man laver en så stor omlægning af den kollektive trafik i Odsherred, må man da som et minimum forvente, at de involverede parter inddrages og høres, før ændringerne sættes i kraft. Og her er områdets skoler vigtige aktører, som skulle have været inddraget - men helt tydeligt ikke er blevet det.

De ansvarlige for planlægningen lægger som vanligt alt ansvar fra sig. Trafikselskabet Movia afviser ironisk nok at have noget ansvar for trafikplanlægning - i hvert fald i Odsherred. Men henviser til Odsherred Kommune, som de der skulle have forhørt sig hos skolerne, før de sagde ok til buskøreplanerne.

Hvis det er tilfældet, kan man så håbe, der et eller andet sted hos Odsherred Kommune - på administrativt eller politisk plan - sidder en eller flere med meget røde ører over ikke at have gjort deres arbejde ordentligt.

Ligeledes savnes der også et konkret bud fra kommunen på, hvordan man så vil rette op på miséren - ikke om et halvt år, men her og nu !
 
Kim Mariegaard
Mosbyvej 36
Nykøbing Sj.
Emneord: